Signifiko
Prevodi iz svijeta filozofije, Linuksa, Hari Potera...
Johan Volfgang fon Gete—Citati

Ažurirano: 14. januar, 2022


Johan Volfgang fon Gete (28. avgust 1749 – 22. mart 1832) bio je nemački romanopisac, dramaturg, pesnik, humanista, naučnik, filozof i deset godina glavni državni ministar u Vajmaru.

Citati

 1. Instrukcije čine mnogo, ali ohrabrenje sve.
 2. Jaka je senka đe ima mnogo svetlosti.
 3. Veliki su i srećni oni koji toče na sopstvenoj stanici nezavisnosti i ne moraju ni da komanduju, ni da se pokoravaju.
 4. U umetnosti, najbolje je dovoljno dobro.
 5. Ljubav ne dominira, ona neguje. Što je bolje.
 6. Često sam osećao gorku tugu na pomisao nemačkog naroda, koji je tako cijenjen u pojedincu i tako bedan u opštem. Poređenje nemačkog sa drugim narodima pobuđuje bolan osećaj, koji pokušavam da prevaziđem na sve moguće načine.
 7. Patriotizam uništava istoriju.
 8. Zar ne treba da budem ponosan, kada sam dvadeset godina morao da priznajem sebi da su veliki Njutn i svi matematičari i plemeniti kalkulatori zajedno sa njim bili umiješani u grešku u pogledu doktrine boje i da sam ja među milionima jedini znao šta je ispravno u ovoj velikoj temi prirode?
 9. Moraš biti nešto da bi napravio nešto.
 10. Ništa nije veće od istine. I najmanja istina je velika. Prije neki dan sam imao ovu misao: Čak je i štetna istina korisna, jer može biti štetna samo na trenutak i dovesti do drugih istina, koje će uvijek biti korisne, veoma korisne. Nasuprot tome, čak iako je korisna, greška je štetna, jer može biti korisna samo za sada, što nas priziva na druge greške, koje postaju sve štetnije.
 11. Ništa poduhvaćeno, ništa dobijeno.
 12. Treba, bar svakog dana, čuti malu pesmu, pročitati dobru poeziju, videti lijepu sliku, i, ako je moguće, izgovoriti nekoliko razumnih riječi.
 13. Oni koji nauku i umetnost imaju, imaju i religiju. Ali oni koji su lišeni oba, sigurno da im je religija potrebna.
 14. Beskoristan život je rana smrt.
 15. Zadovoljstvo i ljubav su perja velikih dela.
 16. Ne iznenađuje me da je Hristos naš Gospod više voleo da živi sa kurvama i grešnicima, videvši da i sam idem ka tome.


Citati o Geteu


Izvor